090615-slider-4-veertienrond
090615-slider-3-veertienrond
slider-1
slider-met-tekst
previous arrow
next arrow

ZORG VERLENEN MET BOERENVERSTAND

Zorg kan veel goedkoper, door mensen slim aan elkaar te koppelen. Dat is het concept van veertienrond, de nieuwe onderneming van twee thuiszorgondernemers. „iedereen wordt er beter van. Hoe mooi is dat?”

DOOR MARCO KRIJNSENveertienrond tubantia 28-08-2015-3

Francis Boers werkte jarenlang als verzorgende bij zorginstelling CarintReggeland in Hengelo. Daar kreeg ze steeds meer moeite met de stopwatchcultuur. „Ik had 15 minuten voor een zorghandeling, zoals het wassen van een bewoner. Maar het gaat erom dat je iemand ook tijd en aandacht kunt geven, dat je even een praatje maakt of samen een kop koffie drinkt. Daar was geen tijd voor. Als ik dan toch voor een zorghandeling drie kwartier opschreef, kreeg ik na afloop op mijn donder.” Boers besloot in 2009 om voor zichzelf te beginnen, in eerste instantie naast haar vaste baan. Drie maanden later kon ze haar werkgever CarintReggeland al vaarwel zeggen; met haar eigen zaak had ze het veel te druk. Anders dan de meeste zelfstandigen in de thuiszorg heeft ze nooit gebruik gemaakt van een bemiddelingsbureau. „Ik vind dat je dan te veel van je zelfstandigheid opgeeft. Je moet je houden aan de regels van zo’n bureau en je loopt rond in een jasje met z’n logo. Het is verkapte loondienst. Daarom zijn veel zzp’ers door de fiscus aangepakt.” Geen bemiddelingsbureau betekent dat Boers haar klanten zelf moet binnenhalen. „Je moet er echt veel voor doen, zeven dagen per week. Ik kijk vaak op internet, in de Nationale Hulpgids. Die staat vol met zorgvragen van mensen die de grote zorginstellingen zat zijn. Ze willen graag worden geholpen door een vaste zorgverlener en niet door twaalf verschillende.”

 


Zorgconcept veertienrond neemt Het op tegen de ‘grote jongens’

veertienrond tubantia 28-08-2015-2

Zorgcompagnons Francis Boers en Jolanda Wegman gaan de concurrentie aan met grote zorgaanbieders als Livio en CartintReggeland.

 


 

PAPIERWINKEL

Jolanda Wegman werkte in de thuiszorg en verpleeghuiszorg bij Livio in Enschede. Na een ontmoeting met Francis Boers, in 2011, begon ook zij voor zichzelf. Beide zelfstandigen bleven nauw contact met elkaar houden en besloten vorig jaar om mee te doen aan de WMO-aanbestedingsronde bij de veertien Twentse gemeenten. Bijna alle zzp’er in de zorg schrokken terug voor de papierwinkel en de eisen die worden gesteld aan zorgaanbieders. Het waren dan ook hoofdzakelijk grote zorgorganisaties die een contract in de wacht sleepten. Maar ook éénpitters Boers en Wegman kwamen door de selectie. Ze mogen dus in 2015 en 2016 WMO zorg verlenen in heel Twente. De samenwerking tussen Boers en Wegman heeft inmiddels geleid tot een nieuw zorgconcept, dat wordt ondergebracht in een VOF: Veertienrond. Uitgangspunt van het concept is dat niet alle benodigde zorg hoeft te worden uitgevoerd door professionals. Ook mantelzorgers, vrijwilligers en arbeidsgehandicapten kunnen een prima bijdrage leveren aan de zorg, vinden Boers enWegman. Het mes snijdt dan aan twee kanten: de zorg wordt goedkoper en de niet-professionele zorgverleners krijgen tegen een vergoeding een meer zinvolle dagbesteding. Het zorgconcept moet de Twentse gemeenten verleiden om voor het inkopen van WMO-zorg gebruik te maken van Veertienrond in plaats van grote zorgaanbieders als CarintReggeland en Livio.

 

BOODSCHAPPEN

Thuiszorgondernemer Francis Boers is bezig met een van haar cliënten, mevrouw Besselink. foto Frans Nikkels

Thuiszorgondernemer Francis Boers is bezig met een van haar cliënten, mevrouw Besselink. foto Frans Nikkels

„Ik heb zelf een zoon met een verstandelijk beperking”, zegt Boers. „Hij werkt in de dagbesteding bij een brasserie, maar daar verveelt hij zich vaak.Wat zou het toch mooi zijn als hij een paar keer per week kan koken bij een cliënt die hulpbehoevend is en zelf niet in staat is om eten klaar te maken. Of neem de bewoners van verpleeghuizen die graag naar buiten willen. Het personeel heeft geen tijd om met hen een wandeling te maken. Dat kan toch prima gedaan worden door eenWajongere? Daar moet dan wel een vergoeding tegenover staan, denken wij. Op die manier zul je makkelijker deze groep in beweging krijgen. Maar we willen ook cliënten bij elkaar brengen, zodat ze samen boodschappen gaan doen of een praatje maken. Dat maakt hen minder eenzaam en is beter dan het inschakelen van allerlei dure professionals. Het idee is eigenlijk niet zo moeilijk. Gewoon een kwestie van je boerenverstand gebruiken.”

 

 

 

 


 

BRAM KOOKT VOOR MEVROUW JANSEN

Veertienrond is een zorgconcept dat gebruikmaakt van zowel professionals als niet-professionals. Het voorbeeld met Bram geeft aan hoe het in de praktijk werkt. Bram heeft op het speciaal onderwijs zijn bakkersdiploma niveau 1 gehaald. Door zijn licht verstandelijke beperking kan hij geen betaalde baan vinden en gaat hij elke dag naar de dagbesteding. Daar heeft hij geleerd om zelfstandig maaltijden te koken. Mevrouw Jansen is licht dementerend. Regelmatig vergeet ze te eten. Haar dochter warmde dagelijks een kant-en-klaarmaaltijd voor haar op. Moeder at die maaltijd wel op, maar van harte ging dat niet. Sinds Bram bij haar thuis kookt, is dat anders. De eerste keer bleef mevrouw Jansen wachten tot ze de maaltijd voorgeschoteld kreeg. Maar na een paar keer kwam ze in de keuken kijken waar die etensgeur toch vandaan kwam. Het eten begon steeds beter te smaken. Nu staan Bram en mevrouw Jansen elke week samen te koken. inmiddels twee dagdelen per week minder naar de dagbesteding toe.

 

 

RSS